× Logo RICKY Bus ombouwen Home Te koop - Buscamper Mercedes Vito Geschikte bus voor ombouwen naar camper Wat kost een bus ombouwen naar camper? Wegenbelasting camper omhoog Contact met RICKY®
Wegenbelasting camper omhoog

Wegenbelasting camper omhoog

Uit de troonrede van de 2023 blijkt dat de overheid voornemens is om de wegenbelasting op campers te verhogen. Hierdoor zou het kwarttarief wegenbelasting vervallen, en gaan camper eigenaren een hoger tarief betalen.
Wat staat er precies in de troonrede, en wat zijn hiervan de gevolgen voor u als campereigenaar?

Er gaan al veel indianen-verhalen rond over de voorgenomen verhoging van de wegenbelasting op campers. Nogmaals; het is een voornemen, de verhoging is (nog) niet definitief. De voorgenomen plannen moeten nog aangenomen worden door de Tweede en Eerste kamer, dus het is niet 100% zeker dat ze doorgaan.

Voorgenomen verhoging wegenbelasting

Wanneer je een camper hebt, kun je op dit moment gebruik maken van een aantrekkelijk motorrijtuigenbelastingtarief. Je betaalt het kwarttarief aan wegenbelasting, te weten 25% van het normale tarief welke geldt voor jouw voertuig.
De overheid is voornemens om dit kwarttarief te verdubbelen, waardoor je halftarief gaat betalen, ongeacht of je de camper bedrijfsmatig verhuurd of niet.

Deze maatregel zou per 1 januari 2026 van kracht moeten worden.

Veel gestelde vragen over wegenbelasting voor campers

Gaat de wegenbelasting op campers omhoog?

De overheid heeft op prinsjesdag in de troonrede het voorstel gedaan om per 1 januari 2026 het kwarttarief voor campers te verhogen. Het nieuwe tarief zou dan halftarief worden, een verdubbeling van het huidige tarief.
Dit voorstel is nog niet definitief; de Tweede en Eerste kamer moeten dit voorstel nog goedkeuren.

Zijn er initiatieven tegen het voorstel om de wegenbelasting op campers te verhogen?

Ja, de Nederlandse Kampeerauto Club (NKC) heeft op 24 oktober 2023 een petitie aangeboden aan de Commissie Financien van de Tweede Kamer. De petitie is ruim 59 duizend ondertekent, en kan nog tot 12 december 2023 ondertekent worden.

Voor meer informatie over dit initiatief, zie de website van het NKC www.nkc.nl.
De petitie kun je, tot 12 december 2023, ondertekenen op www.petities.nl.